Представяне на значимите проектни разработки на фирмата
Сграда 1 от Бизнес Парк Варна / 2005
РЗП 14 328.40 м2 / Проект 2005 г.

Инвеститор: Бизнес Парк Варна
Проектант: АБД
Фази: идеен, технически и работен проект

Сградата е първа от комплекса на Бизнес Парк Варна и е предназначена за отдаване под наем на офисни, складови и търговски площи. За обслужване на наемателите в сградата са предвидени заведения за хранене, фитнес и подземен паркинг.

Сграда 1 се намира в северозападния ъгъл на имота, непосредствено до входно/изходната връзка на имота с магистралата Варна – София. Теренът е с денивелация към югоизток и сградата се намира във високия му край. Предвидени са съответния брой паркоместа на терен за посетители и служители, както и служебни в сутерена, достъпни чрез рампа.

Към сградата са организирани 2 пешеходни подхода – от север и от изток. На ниво партер е предвидена търговска зона, разделена на модули – търговски площи за промишлени стоки, достъпни от атриума и отвън. От южна страна са предвидени складови площи с възможност за съвместно с търговските площи или отделно ползване, достъпни отвън от рампа и паркинг до нея. Срещу главния вход се разполага конферентна зала със склад за мебели до нея за многофункционално пренареждане, както и общ тоалетен възел. Предвидени са заведение за бързо хранене и кафе-сладкарница с входове отвън и отделни кухни, които са достъпни от рампата за зареждане от юг.

Сградата е решена с атриум, около който са организирани входовете за помещенията на партера, и който служи за осветяване на вътрешните офисни помещения по етажите. Вертикалните комуникационни възли са с етажни фоайета, ориентирани към атриума. Предвиждат се два панорамни и два вътрешни асансьора със спирки по всички нива.

В сутерена се предвиждат складови площи, фитнес център, подземни паркоместа, охранителен център и битови помещения за хигиенисти.

Използваните материали по фасада са:
      - облицовка тип Еталбонд в цвят по RAL 9007 по рамки на врати и козирки,
      - окачена фасада тип структурна с вертикални капачки в цвят по RAL 9007, с прекъснат термомост и стъклопакет с аргон,
      - керамична облицовка тип Creaton в два цвята – тъмно-сив и светла охра
      - неподвижни засенчващи ламели в цвета на Еталбонд на четвърти етаж.

© Architectural Bureau DIMITROV, All rights reserved, April, 2024
© Architectural Bureau DIMITROV, All rights reserved, April, 2024
Created by ICYGEN